iyi bir yazar olabilmek zb blog 1 » İyi bir yazar olmak » ZB Medya - İletişim | PR Ajansı

Herkesin kendini ifade edebildiğine inandığı bir iletişim biçimi var. Bazılarımız resim çizerek kendimizi anlatıyoruz, kimimiz kendimizi anlatmak için uzun uzadıya konuşuyoruz, kimimiz de kağıda kaleme anlatıyoruz derdimizi. Kendimizi anlatmak için seçebileceğimiz yollardan biri olan yazmak, üzerinde değişiklik yapılıp düzeltmeye imkan sağlayan bir iletişim biçimidir.

Derdi iyi anlatabilmek, iyi bir yazar olabilmek için ne yapmak gerekiyor?

1. OKUMAK

“İyi yazmak” denince herkesin aklına hemen okumak gelir. Eğer yazma yeteneğiniz yoksa istediğiniz kadar okuyun, özgünlükten uzak bir içerik üretmeniz beklenen bir durumdur. Çünkü yazarlık öğrenilen bir meslek değildir. İyi bir yazar olmak için sadece okumak yetmez. Okumak kelime hazinenizi geliştirmenizi sağlar ve duygularınızı aktarış biçiminizi güzelleştirir. Okuyarak yeni yazma teknikleri öğrenebilirsiniz. Bir konu üzerine yazmak için okumak gerekli. Bu yüzden ilgi alanınız dışındaki bilgileri de okuyun. İyi bir fikrin nereden geleceği hiç belli olmaz.

2. KONUŞMAK

Kendinizi yazarak ifade etseniz de yapacağınız konuşmalar sizi besleyecektir. Bir konuda yazı yazabilmek gözleme dayanır. İyi bir gözlemci olan, insanları dinleyen, çok anlatan biri çok iyi yazar.

3. GÖZLEMLEMEK

İnsanlarla konuşmak kadar onları gözlemlemek de önemlidir. Ayrıca sadece insanları değil; çevreyi, çevrede yaşanan olayları, yeni çıkan bir ürünü aklınıza gelebilecek ne varsa gözlemleyin. Günlük hayat rutininizin içinde yer alan her şey bir gün size yardımcı olabilir. Bakmak ve görmek arasındaki fark çok ayrıdır. İyi bir yazar olmak için artık etrafınızı görmeye başlayın.

4. MOLA VERMEK

Hayatta her işe mola vermiyor muyuz? Neden yazmak söz konusu olduğunda da mola vermeyelim? Çözemediğiniz bir matematik problemi için saatler harcarsanız vaktinizi kaybedip sıkılırsınız. Bu yazmak için de geçerli. İlham gelmediğinde ya da cümleleri toparlayamadığınızda mola verin. Evdeyseniz kalkıp kendinize bir kahve yapın, bir şeyler izleyin. Kendinizi dışarı atmak da pekala bir seçenek. Sonra yazma kısmına geçin. Bir bakmışsınız ilham gelmiş. Özellikle yaratıcı bir konu üzerinde çalışıyorsanız buna oldukça fazla ihtiyacınız var!

5. PLANLAMAK

Yazağınız konuyu planlayın. Bazen planlasanız bile işler yolunda gitmeyebilir. Beyninizin çalışma şeklini geliştirmek size fazlasıyla yardımcı olacak. Günde en az yarım saat bir şeyler yazmayı kendinize görev edinmelisiniz. Ne kadar çok yazarsanız o kadar çok yazmaya teşvik olacak ve daha iyi yazabileceksiniz.

6. FİKİR ALMAK

Ne yazarsanız yazın kendinize bir artı katmak için yazdıklarınızı başkalarına gösterin ve onlardan fikir alın. Fikir fikri doğuracaktır. Sizin farkında olmadığınız tekrarları ve eksiklikleri dışarıdan bir göz daha iyi farkedebilir. Hatta yazılarınızı okuttuğunuz bu kişiler yazı yazma alanında deneyimli kişiler de olabilir. Böylece yazımınızı geliştirmenize büyük katkı sağlayacaksınız.

7. ARAŞTIRMAK

İyi bir yazar aynı zamanda çok iyi bir araştırmacıdır. Bir konu hakkında iyi yazabilmek için sadece hafızasındaki bilgileri değerlendirmez, yeni bilgiler öğrenir ve kağıda bu yeni bilgilerini de aktarır. Çünkü iyi bir yazar her zaman yazısını zenginleştirmenin bir yolunu arar ve bulur.

8. NOT DEFTERİ İLE AYRILMAZ BİR İKİLİ OLMAK

İyi bir yazarın yanında her daim bir not defteri vardır. İyi bir fikrin ne zaman geleceği hiç belli olmaz! Her zaman aklınıza gelenleri not alın. Böylece yazmak istediğinizde yanınızda size yardımcı olacak notlarınız olacak.

9. DÜZENLEMEK

Yazılanların iyi bir yazı olması ve yazan kişinin iyi bir yazar olması için yazılar düzenlenmelidir. Yazının iyi bir hale gelmesi edit sürecinin sonunda olacaktır. İyi bir yazar her zaman yazdıklarını düzenler.

Yazar olmak elinizde değil ama iyi bir yazar olmak elinizde!